Palo Alto Residence

Palo Alto, California

This elegant, tranquil garden emerged out of strict design constraints. The layout of the garden and house is based on the Fibonacci spiral. The garden, featuring a controlled palette and a limited number of materials, provides a calm counterpoint to the dense and complex volumes of the residence, while facilitating mixed needs for outdoor entertaining. The muted color palette of green and red tones maintains a contemplative mood, warming the silvery steel elements and sand-colored paving areas throughout the garden. A grey-water system reduces overall water use, and unique pervious paving allows water to filter directly into the ground. Throughout, paved surfaces are minimized. This easily maintained garden hosts multiple uses throughout the day and night, year-round, within an overall experience of a tranquil retreat.

X